top of page
Foto van schrijverCarola Buitenhuis

Hoe wordt een huidadvies gegeven?

Bron: Dermalogica


Om een passend huidadvies te geven, moet er eerst een huidanalyse worden gedaan. Bij een huidanalyse wordt er gekeken naar het huidtype en welke huidconditie de huid heeft. Wanneer dit bekend is kan er een passend huidadvies worden gegeven, omdat dan bekend is welke producten de huid nodig heeft.


Wat is een huidtype?

Een huidtype is genetisch bepaald en kan worden vastgesteld aan de hand van de talgproductie en reactiviteit van de huid. Een hyperactieve talgklier zorgt bijvoorbeeld voor een vette huid en een traag werkende talgklier zorgt voor een droge huid. De reactiviteit van de huid, activiteit van haarvaatjes en gevoeligheid kunnen ook genetisch bepaald zijn. Een huidtype kan niet worden veranderd, maar wel in balans worden gebracht.



Welke huidtype kan een huid hebben?

  • Normaal: De huid voelt niet droog of vet aan en is soepel en glad. De poriën zijn zichtbaar maar niet groot. Er is slechts af en toe last van puistjes. De huid heeft geen last van een glimmende neus en/of kin en hebt geen schrale wangen.

  • Gecombineerd: De huid is vaak vettig bij de T-zone (voorhoofd en neus) maar voelt verder normaal aan. Na een wasbeurt voelen sommige gedeeltes van de huid droog en andere gedeeltes zacht. Je hebt regelmatig last van puistjes en mee-eters op de T-zone.

  • Droog (vetarm): De huid heeft een dunne structuur. Bij het aanraken van de huid voelt deze droog. De huid ziet er vaak mat en dof uit en de poriën zijn heel fijn. Na een wasbeurt voelt de huid trekkerig aan. Er is zelden of nooit last van puistjes.

  • Vet: De huid voelt zeer vet aan. De textuur van de huid is dik en ruw. De huid heeft grote, zichtbare poriën en de huid glimt vaak. Ook is er regelmatig last van puistjes en mee-eters.

  • Acne: De huid heeft eigenlijk altijd last van verstoppingen en ontstekingen, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan.

Wat is een huidconditie?

Een huidconditie wordt veroorzaakt door interne en externe factoren; zoals hormonen, leefstijl, stress en blootstelling aan UV-stralen. Ook een operatie, medicatie en ziekte kunnen bijdragen tot verschillende huidcondities. Het is mogelijk om tegelijkertijd verschillende huidcondities te hebben, en deze condities kunnen van dag tot dag verschillen. Bovendien kunnen de verschillende huidcondities bij alle huidtypes voorkomen.


Verschillende huidconditie zijn?

  • Gevoelig: De huid raakt makkelijk geïrriteerd. Heeft regelmatig last van jeuk, schilferige plekjes, roodheid of een branderig gevoel. Na een wasbeurt voelt de huid droog en jeukerig aan. Er is af en toe last van puistjes.

  • Gedehydrateerd: De huid vraagt om hydratatie. Dat uit zich in droogtelijntjes, schilfers en soms roodheid rond de ogen.

  • Gevoelig: De huid vraagt om kalmering. Dat uit zich in een reactieve huid met bijvoorbeeld roodheid, uitslag, jeuk of kapotte haarvaatjes.

  • Huidveroudering: De huid vraagt om versteviging. Deze huidconditie kan een gevolg zijn van het natuurlijke verouderingsproces, maar ook van overmatige blootstelling aan de zon.

  • Pigmentatie: De huid vraagt om verheldering en egalisering. Dat is te zien aan hyperpigmentatie of vlekjes op de huid.

  • Verstoppingen: De huid vraagt om een goede reiniging. Het verwijderen van overtollig talg is hierbij erg belangrijk.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page