Bron: Wellness Academie
Het is een van de meest voorkomende huidklachten: acne. Dat er zoveel ‘wijsheden’ bestaan over het ontstaan en het voorkomen van puistjes, maakt het er niet gemakkelijker op. Want als het simpelweg een kwestie was van goed reinigen, veel scrubben of geen chocolade meer eten, dan had natuurlijk niemand meer last van acne. Het enige dat je echt kunt doen is onderzoeken welke behandeling voor jouw huidtype werkt en afgaan op het advies van je schoonheidsspecialiste. En: de volgende veelgemaakte fouten bij acne behandelen uit de weg gaan!
1. Te hard je best doen!
Aangemoedigd door valse beloftes, de zijdezachte huid op reclameposters en de meterslange schappen bij de drogist is deze valkuil snel genomen: te veel en te vaak schoonmaken. Reinigers en maskers kunnen zeker goed werk verrichten, maar gecombineerd en dagelijks toegepast kunnen ze de acneklachten juist verergeren. Te veel en te vaak reinigen kan de huid irriteren, waardoor je alleen maar verder weg raakt van een oplossing. Kies in ieder geval altijd voor een milde gezichtsreiniger op waterbasis en waak ervoor dat er geen restjes van het product op je gezicht achterblijven.
2. Het verkeerde type product kiezen
Acne ontstaat doordat poriën talg niet voldoende kunnen afvoeren. Dit wordt onder andere veroorzaakt door verstoppingen of een teveel aan talgproductie. Hoewel je door het regelmatig en grondig reinigen van de huid eventuele blokkades van de poriën voorkomt, is het belangrijk om het je huid niet te lastig te maken. Zo is een scrub al snel te agressief voor een huid met acneklachten. Een scrub kan de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten en daarmee de acne alleen maar verergeren. Ook kun je maar beter voorzichtig zijn met producten op basis van alcohol. Deze producten drogen de huid uit, waardoor de talgklieren nog eens extra aangespoord worden om talg te produceren. Selecteer in plaats daarvan pH-neutrale en non-comedogenische producten die speciaal voor de acne-gevoelige huid zijn ontworpen. Van een product dat non-comedogeen is, is bewezen dat het de poriën niet blokkeert en daarmee de acne niet zal bevorderen. Laat je bij voorkeur adviseren door een professionele schoonheidsspecialiste bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten.
3. Een behandeling niet de tijd gunnen
Het duurt even voor de huid reageert op een nieuw product. Wondermiddeltjes die een-twee-drie je huidproblemen wegtoveren bestaan niet. Probeer je een nieuw product uit, geef het dan minstens een maand de tijd voordat je jouw conclusies trekt. Daarna kan het zelfs nog zes tot twaalf weken duren voordat je acne zichtbaar minder is geworden of is verdwenen. Ga ondertussen niet zelf de puistjes te lijf. Dit vertraagt het helingsproces, verergert zwellingen en veroorzaakt in het ergste geval zelfs acne littekens of nog heftigere ontstekingen. Pak puistjes dan ook alleen zelf aan als je zeker weet dat ze zijn uitgedroogd of nog beter: Laat dit over aan de expertise van de schoonheidsspecialiste.
4. Niet op je voedingspatroon letten
Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder erfelijkheid, een verstoorde hormoonbalans en voeding. Acne krijg je niet per definitie van chocolade, zoals dat vaak wordt beweerd. Hier is nooit wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Wel is het zo dat bepaalde voedingsstoffen ontstekingen kunnen stimuleren, dat geldt bijvoorbeeld voor te veel suiker. Te veel suiker beïnvloedt de bloedsuikerspiegel en daarmee eveneens je hormoonhuishouding, waardoor je sneller last kunt krijgen van acne. Ook van zuivel is bekend dat het een negatieve uitwerking kan hebben bij mensen die gevoelig zijn voor acne. Probeer daarom ook een teveel aan zuivelproducten te vermijden. Je kunt nog zoveel smeren, schrobben of kuren, het resultaat zal een stuk beter zijn wanneer je tegelijkertijd op je voeding let. Dat betekent veel water, veel natuurlijke producten en zo min mogelijk suiker en zuivelproducten.
Comments